Franz von Fürstenberg (1729-1810)

Verschenen is een cogresbundel n.a.v. van diens 200ste sterfdag: Franz von Fürstenberg: Aufklärer und Reformer im Fürstbistum Münster. Het bisdom Münster was in deze periode onderdeel van het gebied van de keurvorst van Keulen, en Fürstenberg trad vanaf 1762 voor deze op als stadhouder; in 1780 verloor hij deze functie na politieke intriges. Hij bleef echter in Münster en behield er gezaghebbende kerkelijke functies, waardoor hij nog grote invloed kon uitoefenen. Zo reorganiseerde hij het schoolwezen en stichtte er een universiteit (die echter in de Franse tijd weer een voorlopig einde vond). Bovendien verzamelde hij om zich een belangwekkende ‘Kreis von Münster’, een soort salon met grote uitstraling, katholiek van signatuur en met ideeën van de Verlichting. In deze periode ondergingen de stad en de regio een grote impuls.

Dit bericht is geplaatst in Kerkgeschiedenis en liturgiewetenschappen met de tags , . Bookmark de permalink.