Geschiedenis van “The book of Martyrs”

John Foxe publiceerde in 1563 de monumentale Acts and Monuments, doorgaans beter bekend als The book of Martyrs, met nog vers in het geheugen de vervolgingen van de protestanten onder Queen Mary (1553-1558). Het boek was monumentaal, zowel naar omvang als naar populariteit. Elizabeth Evenden (Brunel University) en Thomas S. Freeman (Cambridge) beschrijven de ontstaansgeschiedenis van het boek: Religion and the book in early modern England: The making of John Foxe’s ‘Book of Martyrs’. Hun conclusie is dat het boek mede kon verschijnen onder het patronage van de nieuwe koningin Elizabeth I, die zo haar eigen machtsbelang uitoefende. Boekgeschiedenis dus als hulpwetenschap bij de kerkgeschiedenis.

Dit bericht is geplaatst in Kerkgeschiedenis en liturgiewetenschappen met de tags , . Bookmark de permalink.